A Parlament hamarosan dönthet arról az igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslatról, amely megengedné, hogy a rendelkezési állományban lévő bíró is végezhessen bírósági közvetítői tevékenységet. Az OBH ezen túlmenően javaslatot terjeszt elő arra is, hogy a bírósági közvetítők dolgozhassanak tovább a nyugdíjuk mellett. Ettől a módosítástól az várható, hogy a bírósági közvetítők száma növekedhet, és könnyebben hozzáférnek majd a pereskedő felek a mediációs eljáráshoz, ami a pernél sokkal gyorsabb megoldást eredményez vitás ügyekben. A közvetítői eljárással időt és nem kevés költséget tudnak megtakarítani azok a vitában álló emberek, akik nyitottak a másik féllel való megegyezésre.

Jelenleg hét bíróságon 13 bírósági közvetítő dolgozik. Tavaly az év utolsó két hónapjában összesen 61 ügyfélfogadási napon 60 hozzájuk forduló ügyféllel és 3 jogi képviselővel találkoztak. 5 esetben kértek a felek a bírósági közvetítést, s ezekből mind az 5 megegyezéssel zárult.

Az OBH elnöke elkötelezett a bírósági közvetítés fejlesztésében, bővítésében. A már közvetítőként dolgozó bírák helyzetét stabilizálni kívánják a fent említett törvénymódosításokkal. Az országos hálózat fejlesztése érdekében pedig hamarosan újabb mediációs képzést indítanak bírósági titkárok és bírók számára, akik a képzést követően ilyen tevékenységet végezhetnek majd.

(Forrás: www.birosag.hu)

Szerző: OME Magyarorszag  2013.01.24. 16:31 Szólj hozzá!

Címkék: per OBH bírósági közvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://omemediacio.blog.hu/api/trackback/id/tr385041327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása